Overslaan en naar de inhoud gaan

B2Ai | Community House

Hoost Knokke-Heist ‘Community House’ aan zee : iconische gevel, gulle ruimte.

B2ai

Samen met ontwikkelaar CAAAP-Artes Depret tekent B2Ai voor de uitvoering van het project Hoost in Heist-aan-Zee. Op de site van het oude gemeentehuis komt een nieuw ‘Community House’: een in vorm en kleur rijk geschakeerde blokkentoren van dertien verdiepingen naar een ontwerp van de Parijse architecten Jakob + Macfarlane. In de toren zijn onder meer een evenementenhal en 90 appartementen opgenomen. Aan de voet van het markante gebouw komt er een nieuw plein, een ondergrondse parking voor ruim 250 wagens en een zone voor winkels en horeca.

“Het project krijgt een bijzondere buitenschil, opgebouwd uit gestapelde blokjes.”
Het ‘Community House’ krijgt een buitenschil die verschil maakt – de stapeling van blokjes of ‘huisjes’ heeft de ambitie van een landmark – maar houdt tegelijk maximaal rekening met de omgeving. Zo is het volume van de toren vastgelegd na een schaduwstudie, zodat de zoninval van de omliggende wooneenheden niet wordt beïnvloed.

Het nieuwe Community House zal diensten van de gemeente Knokke-Heist herbergen, een bibliotheek met internetcafé, trouw- en raadszaal, politie en een multifunctionele zaal met dubbele verdieping. De hoofdingang aan de westgevel valt op door zijn monumentale trap naar de eerste verdieping. Deze ruimte ontsluit eveneens de bibliotheek en spelotheek op de gelijkvloerse verdieping. Het internetcafé wordt op de zuidwesthoek ingeplant, is tevens dubbelhoog, en ligt op deze plek perfect qua zichtbaarheid en bezonning, de ideale hoek voor een zomers terrasje.

Bovenop de publieke ruimtes wordt het woonprogramma gestapeld: de niveaus +2 tot en met +13 worden ingevuld met een mix van woningtypes die samen het beeld van de toren bepalen. De duplexwoningen zullen met tuinen, terrassen of wintertuinen over twee verdiepingen extra beeldversterkend werken.

“De duplexwoningen zullen met hun dubbelhoge tuinen, terrassen of wintertuinen extra beeldversterkend werken.”
Het project wordt gerealiseerd op een termijn van drie jaar, waardoor de  gemeentelijke diensten en nieuwe bewoners er tegen 2022 hun intrek kunnen nemen.


Opdrachtgever | AGSO Knokke-Heist
Locatie | Knokke-Heist
Regio | Kust
Oppervlakte plein | 15.000 m²